Kék láda

Kék láda

Kék láda

2014. 11. 16., v – 13:34
Potápi Rita

Apai nagyanyámék házának takarmánytároló fészerében láttam már három évesen is ezt a ládát. Annyira tetszett a kék színe. Mindig érdekelt, hogy mi van benne! Amikor a nagyapám bement és kijött a dupla ajtón mindig lestem, hogy kincset hoz-e ki vagy valami mást? Mindig üres kézzel ment be, de teli kézzel jött ki...ment a galambokat etetni és takarmányt vitt egy füles tartóban. Amikor elment akkor mindig beosontam, de még gyenge voltam, ezért nem tudhattam mit rejt a kék láda. Sokáig rejtély volt számomra. Aztán elfeledtem és később már tudtam, hogy itt tartotta a takarmányt a galamboknak - ebben a ládában. Úgy emlékeztem, hogy volt rajta valami virágminta is, de mint kiderült nem, csak számok. Egy számos hozományláda volt. Kék. Hogy a nagyié lett volna? Nem hiszem, hiszen mikor Bukovinából a mostani Szerbiába, majd Magyarországra kerültek nem sok mindent hozhattak magukkal. Biztosan a házukhoz tartozott, amelyet eredetileg svábok lakták? Vagy mégis egy családi örökség? Sajnos már erre választ nem kapok. Ezekről nagyon keveset beszéltek a nagyszüleim, sőt semmit.

Nagyi halála után édesapám megkérdezte, hogy mit szeretnék a hagyatékból. Ez volt az első gondolat: a kék ládát, majd a nagyi által hímzett párnák, terítők.  Mindig nagyon büszke volt azokra, pedig már 18 évesen elveszítette az egyik szemét és így üvegszemmel nehezebb volt a hímzés.

De visszatérve a ládára. Most itt van nálam.

Lemostam, letisztítottam, szétszedtem, amennyire kellett, lecsiszoltam, vettünk hozzá, olyan kék festéket, és lakkot a belsejébe.

1.jpg

Még a dátum is jó, hiszen a házunk mestergerendáján 1846 áll, ezen a ládán pedig 1820! A barna számos rész az eredeti festés, ahhoz nem nyúltam.

2.jpg

Azt hiszem szép emlékké varázsoltam. Minél kevesebbet változtattam rajta, hogy maradjon az eredeti állapot, amennyire csak lehetett. Nem cseréltem benne faalapanyagot, nem egészítettem ki.

Ma már a hálónk dísze lett.

3.jpg

Mégis lehet, hogy székely bútor és tényleg a felmenőimé volt? Formára ugyanaz, de nem mintás, hanem évszámos és kék... Ha valaki többet tud, az írjon nekem!

4.jpg

Az évszámos bútorok tanúsága szerint a székely bútor készítése 1880 táján szűnt meg a háromszéki medencében és általában másutt sem tartotta sokkal tovább magát. – Irod. Malonyay Dezső: A magyar nép művészete