Végre itt a tavasz? Vár a kert

Végre itt a tavasz? Vár a kert

Végre itt a tavasz? Vár a kert

2024. 04. 03., sze – 16:23
Potápi Rita

Tavasz van, vár a kert

Hogyan is lehetne a legjobban a tavaszt ünnepelni?

Többféleképpen, de most csak egy párat mutatok meg, hogy mi hogyan csináljuk.

Először is, nem biztos, hogy jó az idő vagy éppen zuhog – ennek is örülünk. Ilyenkor több dolgot is megtehetsz:

  • Átnézed a magokat, amelyek ott lapulnak a kertészeti részleg egyik dobozában és összegzed, hogy melyik magot mikor vesd el, kell-e palántázni és a többi feladat.
  • Másodszor, ha még nem tervezted meg az évet vetési, ültetési szempontból, akkor egy jó tea mellett ezt is megteheted. Több segítséget is kaphatsz különböző weboldalakon: a klasszikus Bálint gazda oldalán, vagy jól ismert Megyeri Szabolcs oldalán vagy videókat kedvelsz inkább, akkor Szomoru Miklós, aki csak a nevében szomorú, de a kertje csodálatos!
  • Vetési naptárakat csak keress bátran online rengeteg van már fent, itt egy példa, amely a színes mivolta miatt tetszik.

 

Veteményeskertre: https://gazigazito.hu/dokumentumok/201503/vetesnaptar_a4.pdf

Virágokra: https://gazigazito.hu/vetesnaptar-viragok-vetesi-ideje-1075652

Fűszernövények vetési naptára https://gazigazito.hu/vetesnaptar-fuszernovenyek-vetesi-ideje-1075530

Fűszerkert

Harmadszor: A legfontosabb, hogy tudd mi van már a kertedben és azokat hogyan kell ápolni. Ez nemcsak a veteményesre, hanem a dísznövényekre, fűszernövényekre is vonatkozik. Ha jól csinálod, akkor a fűszerekben nem lesz hiány lásd tavalyi fotónk:

fúszerek

Minden évben vezetem egy zöld kis füzetben, hogy mit hova vetettem, hogy az eddigi növényeim, hogyan élték túl az időjárási viszontagságokat (és sokszor engem is, hiszen házfelújítások mellett a kert maradt el mindig egy kicsit).

Kalandra fel Botanikakaland

Mindent fejben tartani szerintem ezt csak a nagyanyám tudta és az édesapám tudja még, nekem nem minden megy, hiszen sok mindent még én is tanulok. A meglévő növényeket szépen ápolom, - de sosem tudtam régebben, melyiket mikor kell például cserjék esetén metszeni, -  ezért egy esős tavaszi napon lementettem magamnak egy külön mappába a növényeket, azok jellemzőit, valamint azt is, hogyan szaporíthatóak és hogyan érdemes gondozni őket. Ehhez a legjobban a botanikakaland.hu oldalt javaslom. Ezzel a segítséggel csak átfutom a leírásokat és már tudom is, hogy szabad-e és ha igen akkor mikor metszeni, formálni őket. Imádom a jezsáment, a zsályát, a levendulát, aranyesőt, rózsákat, a hamvas cipruskát és a többit, de ezeket gondozni is kell időnként, hogy hosszan éljenek vagy akár többször virágozzanak.

  • Negyedszer talán most ez a legkedvesebb számomra, hiszen már megvettem és a kezemben tarthatom ezt a mesterművet A Növények természetrajza képekben című könyvet, amit érdemes lassan és figyelmesen lapozgatni, hogy megtanuljuk, milyen csodás természet vesz minket körül.

A „Növények természetrajza képekben” című nagyméretű képeskönyv a magyar könyvkiadás egyik legszebb növényalbuma. A mostani reprint kiadás alapjául szolgáló magyar könyvet 1882-ben adták ki. Ezt Budapesten jelentette meg Pfeifer Ferdinánd. A növénytanilag ma is szakszerűnek mondható könyv dr. Borbás Vince egyetemi tanár, a 19. század legnagyobb magyar botanikusának a munkája. A könyv árveréseken ritkán bukkan fel, ha nagy néha mégis árverésre bocsájtanak egy-egy példányt, magasra verik fel az árát a szenvedélyes licitálók.

A reprezentatív kiadvány első 52 oldala 650 növény, virág részletes, szakszerű magyar nyelvű leírását tartalmazza. A magyar növények ismertetése mellett azok latin megfelelője is fel van tüntetve. Ezt a részt követi az 53 nagy méretű (43 x 32 cm) kétoldalas színes tábla, amelyek a tárgyalt növényeket ábrázolják finoman színezett litográfiákon magas színvonalon. A színes táblák alsó részén a növények magyar neve olvasható.

termeszetrajz

A könyvolvasásához pedig ajánlom stílusosan a Tavasztündér teakeveréket a Sudár Birtoktól!

A Tavasztündér teakeverék illatos, ehető, kellemes hangulatot adó teakeverék, amiben az ibolya, orgona, rózsa, körömvirág, levendula, bodza, akácvirág ölelik körbe az almadarabokat.

S ha jó az idő, csak egyet tehetsz

Menj ki a kertbe és kezdj munkához! Biztosan sok a teendő így a téli időszak után és már láthatod az első tavaszi virágokat is, ha már a téli nyomokat eltüntetted a kertedben. S a madárcsicsergés is jó tesz a lelkednek, hiszen a napsütés és a kerti munka az egészégednek kedvez a téli időszak után.

Munkára fel! Kantáros nadrág, kerti eszközök, egy kis innivaló és már nyitom is az ajtót!

Tarts velem a szabadba! Legközelebb a növényeinkről írok.