Tavaszi nagytakarítás - Rendberaklak

Tavaszi nagytakarítás - Rendberaklak

Tavaszi nagytakarítás - Rendberaklak

2024. 03. 23., szo – 13:24
Potápi Rita

Halogatás...

Ez az amit sokan halogatni szeretünk. Halogatásról és rendrakásról nagyon sokat tanultam barátnőm C. Szabó Helgától személyesen és a könyvéből is. Mindenkinek ajánlom A kevesebb néha több – Időgazdálkodási kalauz elfoglalt nőknek című könyvét. Könnyen olvasható és sok gyakorlati példával – nekünk nőknek, bár férfiaknak is jót tenne, ha elovasnák.

Tibor is elkezdte olvasni, de sajnos a Halogatás fejezet elolvasása előtt letette, azóta halogatja, pedig mennyi minden könnyebb lenne neki, ha elolvassa azt a fejezetet is! Szóval Helga egyik gyakorlati trükkjét a mai napig használom, a zónás takarítást ez nemcsak azt jelenti, hogy egységekre van fizikailag osztva a takarítás, hanem azt is, hogy időben is más-más időpontra osztom be – így a vendégház takarítását is szívesebben teszem, nem is beszélve a saját házunkról.

A zónatakarítás célja, hogy soha többet ne kelljen nagytakarítani, a módszer pedig az, hogy a megadott rendszer szerint haladva takarítjuk végig a lakást hétről hétre, és ezt azután minden hónapban megismételjük.

Farkas Lívia (Urban Eve bloggere)

Kérj segítséget!

Már említeni sem merem, hogy sokszor évente legalább egyszer segítséget is kérek Helgától – miben is? Hát a rendrakásban, rendszerezésben. Jön a három gyerekkel és a férjével és mindegyikük segít, amihez kedvük van, hiszen itt nálunk mindig van teendő. Így Helga már többször rendet rakott az Alkotó Pajtában, ami mondjuk ki nagy kihívás, hiszen minden évben kerül bele rengeteg újrahasznosítható dolog: fa, fém, üveg, bútor. Sőt egyik évben Tibor kérésére a szerszámos műhelyt is rendszerezte. Szerencsére sütött a nap és a gyerekek is szívesen válogatták a napon a csavarokat, szegeket és láss csodát a nap végére egy rendezett műhely lett belőle. Ami a mai személyes mustrám után kaotikusan néz ki, ráférne egy rendrakás!

Rendberaklak

takaritas

Ki ne ismerné az érzést, hogy már lépni sem tud a szobában/a konyhában a sok ruhától, kütyütől, porfogótól, műanyag vacakoktól. Hát erre is van megoldás, amelyet a Rendberaklak.hu szolgáltatói - Linda és Júlia - is nyújtanak és meg is osztják a titkait. Lindáékat itt Bakonyszücsön a szomszédban ismertem meg és tüneményesek emberként és nőként is, akkor még nem tudtam, hogy a rendberaklak.hu tulajdonosa.

 

Mottójuk: Rendberaklak, ahol a rendnek lelke van.

 

Íme a módszerük, ami zseniális, sőt, ha nincs kedved egyedül belevágni, akkor meg is rendelheted a szolgáltatásaikat, többek között ezt is.

 

Az aranyfonal módszer

aranyfonal

 

Hogyan is kell használni az aranyfonal módszert? Hát így!

  • Mágnesezés: Mindent egy helyre gyűjtünk!

Ha a ruhákat akarjuk rendszerezni, összegyűjtjük az összes ruhádat egy helyre úgy, mintha egy nagy mágnessel mennénk végig a lakáson, ami mindent, ami a te ruhád, magához vonz. Minden szekrényből, az előszobából, a téli és nyári ruhákat, fehérneműket és az ünneplő ruhákat is.

  • Kupacolás: Szétválogatjuk típus szerint!

Ha a ruháknál maradunk, külön kupacba tesszük a nadrágokat, pulóvereket, zoknikat és minden mást.

  • Selejtezés: Kivesszük, ami nem kell!

Most, hogy egy helyen vannak az azonos típusú ruhák, látjuk, hogy miből mennyi van. Átnézzük, és kivesszük, amire nincs szükséged, ami kopott, elnyűtt, nem szereted. Csak néhány darabot tartunk meg.

  • Elrendezés: Mindent a helyére teszünk!

A végén már csak meg kell keresnünk a legjobb helyet a kupacoknak, és szépen be kell tenni az új helyére. Könnyű dolgunk lesz, mert sokkal kevesebb dolgot kell visszapakolni.

Többet a módszerről itt olvashatsz.

 

Ruhák, régi könyvek, egyéb csip-csup dolgok rendszerezéséhez tökéletes módszer. Családunkban ismert a valamire még jó lesz attitűd – na erre például az Aranyfonal módszert fogom használni ezután.

konyhánk

Idén február végén a könyvespolccal kezdtem a hálóban, majd a konyha következett a fűszerpolccal és edényekkel, tegnap a Kreatív Gasztroterasz pofoztuk ki egy kicsit, már Tiborral közösen és még mennyi minden vár ránk... Az Alkotó Pajtában is elkezdtem a rendrakást, de azt hiszem idén is inkább megvárom Helga barátnőmet a családjával. Remélem, ők is élvezni fogják.