Virágok szeretete – az én kertem

Virágok szeretete – az én kertem

Virágok szeretete – az én kertem

2024. 05. 08., sze – 10:35
Potápi Rita

Szeretnél virágos kertet, de milyen legyen?

Jó példákért nem kell a szomszédba menni. A barátaink, akik szintén vendégházat üzemeltetnek, gyönyörű kertet varázsoltak a vendégház köré. Jó a százéves diófát és a nagy fügebokrot nem ők ültették, de a többit igen. Véleményem szerint igazi angol kert stílusú lett. De, milyen egy angol kert? 

A kert minden szabad felülete hasznosul, a dúsan beültetett virágágyások között kanyargós utak és ösvények vezetnek. Szabálytalan formák, kanyargó ösvények, hatalmas gyepfelületek, évelő növények, szabálytalan virágágyások, cserjék, fák ligetszerű csoportjai, természetes hatású tavak, patakok, fűszer- és gyógynövényekkel tarkított kertrészek, ez mind-mind egy csodás angol kert részei. Aki szeretné látni az foglaljon náluk, keresse az Égkőris vendégházat, Bakonyszücsön.

Milyen a kertünk a Szerethető Zöld Házban?

A házunk-vendégházunk éveken keresztül lakatlan volt, mert a tulajdonosaik máshol éltek és így éveken keresztül senki nem gondozta a kertet sem. Igaz szeretem a vadregényes kerteket is, de a 102 méter hosszú telek, amelynek szélessége a legtöbb helyen 12 méter (persze a telken levő 40 méter hosszú ház és melléképületek is beleértendőek) elég rémisztő volt, amikor megvettük. Összesen 17 akácfa volt már és nem kicsik! A bodza is egy egész nagy területet lefedett. Csak a szederfának, szilvafáknak, birsalmafának, meggyfáknak és az öreg diófának örültem igazán. Sajnos őt évek múlva ki kellett válnunk, mert tönkrement - megrágták a hernyók és kiszáradt belülről, az ágai leestek és így balesetveszélyes lett.

diofaalatt

A régi diófa

Látszott, hogy azok még a régi fajták és ha jól bánunk velük, akkor meg is maradnak. A gaznövényekről pedig ne is beszéljünk. Az elmúlt tíz évben megváltozott a véleményem a gaznövényekről is, már hagyom őket egy-egy helyen élni.

Akit érdekel az akkori kert az a blogon belül keressen rá a kert szóra és megtalálja az ezzel kapcsolatos bejegyzéseket 2014-től.

A kert sokszínűsége

A gyümölcsfák maradtak és kb. még 4 akácfa, a többinek mennie kellett a bodzával együtt. Évekig tartott míg a hosszúkás kertet meg tudtuk bontani kisebb részegységekre, kisebb más és más hangulatú területekre. Lett magaságyás, lett régi műanyagcsövekből fűszerkert, lett lugas, lett rózsakert, lett levendulás, lett zöld fűfelület is, de nem gyep. Az nem illik hozzánk és nem is akartuk. Lett tűzkor a régi leomlott falak termésköveiből. Ilyen is lett, olyan is lett. A fő szempont az volt, hogy mutassa meg a kert, hogy mit hagy nekünk átvenni és mit nem. Hiszen vannak helyek, ahol a csalán az úr, bár igaz felette az édesapámtól kapott Goji bogyó bokor az. Van levendulaszőnyeg, ami az Alkotó Pajtából, de máshonnan is gyönyörű, főleg nyáron, amikor ellepik a méhek, dongók és lepkék.

rozsakert

A rózsakert régen

Színpompás kert

Szerethető Zöld Ház kertjével évekig küzdöttem, míg rájöttem, hogy van ahol hagyni kell, hadd legyen úgy, ahogy a természet akarja. Ezért van az, hogy az egyik évben a sárga pitypang lepte be az egész zöld felületet és hetekig nem is nyírtuk emiatt a füvet. Anyósomtól egyik évben lila kisfejű árvácskát kaptam egy cserépben, az azóta szinte mindenütt ott van szerényen és szépen. Salátákba is szoktam tenni, illetve ételdíszítésre használtuk fel eddig őket.

Áprilisban a közönséges aranyeső sárgállik, majd a japán birs rózsaszín-barackszínben pompázik. Májusban a három már általam ültetett jezsámen bokrok fehérbe öltözve mutatják meg szépségüket és mikor lehullik a viráguk, olyan, mintha a hó esett volna. Júniustól a 80 bokor levendula szőnyeget alkotva lila csodát varázsol a kertbe és így tovább.

levendula

Levendulamező méhlegelőként és a lepkék kedvéért

A kert tervezése

  • A kert tervezésekor fontos volt számomra, hogy minden hónapban legyen valamilyen színfolt, ami gyönyörködtet, persze nemcsak engem, hanem a vendégeket is.
  • Másodszor, hogy könnyen kezelhető legyen és a növények is bírják a „kiképzésemet”, azaz, hogy nem mindig tudok annyi időt szánni rájuk, mint amennyit szeretnék, hiszen házakat is felújítottunk ezalatt az idő alatt.
  • Harmadszor minden házfelújításnál a kertet is tervezem egyidejűleg, sőt már a növényeket is elültettem, hiszen mire a ház kész lesz addigra a kertben a növényeknek is szépnek, nagynak kell lenniük. Ez persze nehezen összeegyeztethető, de kis lépésekben, kisebb területekre összpontosítva igazából megvalósítható – sajnos némi veszteséggel is jár ez a folyamat.
  • Negyedszer a kerttervezés során legalább egy-két napot időnként arra kell szánni, hogy leülj a kert különböző szegletébe és megálmodd, hogy mi legyen előtted, melletted, mögötted és hogy nézhet majd ez ki 5 év múlva. Ilyenkor jó, ha vizuális típus vagy! S ne felejtsd el papírra vetni, lerajzolni, megtervezni akár szoftveresen vagy csak kivágott képekkel ezt a víziót!

Hát én így csináltam, mármint a tervezést. Azóta sok minden történt a kertben, fagyok, aszály vagy túl sok csapadék, károkozók – így minden évben más és más a kert. Valamit kordában kell tartani, valami pedig el kell engedni. Most már 10 éve, hogy gyúrjuk egymást a KERT és én. Legtöbbször ő győz, de most már hagyom is és átgondolom, hogy így a jó. A kertet férjemmel közösen ápoljuk és ha jön a család akkor ők is segítenek. Remélem ti is jöttök hozzánk és élvezhetitek az éppen aktuális kertet. Ha pedig valami szépségest akartok látni, akkor a következő bekezdés nektek szól.

Látogatható magánkertek az országban

Csodálatos magánkerteket lehet ma már – egy-pár éve látogatni és inspirálódni, hogy milyen legyen a saját virágos kertünk. Sőt még tanácsokat is kaphatunk. Látogatható magánkertek weboldal és a mögötte levő magánkert tulajdonosok csapatának kiváló kezdeményezése.

Küldetésük

Nagy-Britannia messze földön híres kertkultúrájáról. Rengeteg szenvedélyes kertész csodálatos alkotásokat hozott létre az országban a hatalmas parkoktól és grandiózus kastélykertektől kezdve a gyönyörűen beültetett egészen kicsi hátsó udvarokig. Nem csoda, hogy itt vált hosszú évtizedek óta hagyománnyá az, hogy magánemberek időszakonként megnyitják kertjeiket a nagyközönség előtt, és kisebb csoportokban körbevezetik a látogatókat a büszkeségre méltán okot adó díszkertjeikben. Ezt a nagyszerű hagyományt szeretnénk meghonosítani itthon is, mellyel hozzájárulhatunk ahhoz, hogy hazánkban is egyre népszerűbb legyen a kertészkedés, a növények szeretete, és emellett a sok természet- és kertszerető ember meg tudja osztani egymással a tapasztalatait, ezáltal környezetünk sokkal élhetőbbé és esztétikusabbá válhat.

Nézd meg őket itt!

A következő blogbejegyzésben aKisház kertjét mutatom meg nektek, az egy másik álom, másik vízió.