Szerethető Zöld Ház Blog

Szerethető Zöld Ház Blog

Bakonyszücs, mert szeretem

Potápi Rita
2024. 06. 23., v – 08:43
Dunántúl, Bakony, egy kicsi zsákfalu. Szerelem, szenvedély, otthon. Közösség. Bakonyszücs, mert szeretem.

Provence-i kert versus aKisház a Bakonyban kertje

Potápi Rita
2024. 05. 17., p – 09:36
Mindig is szerettem volna francia kertet, de ahhoz hatalmas tér kell és fő jellemzője, hogy a szimmetria uralkodik. Gondoljatok a nagy francia kastélyok kertjeire! Túlzás lenne, azt képzelnem, hogy egy zsákfalu kis kertjében ezt meg lehet oldani. Ezért egy kicsit csaltam és mást választottam a fejemben, mégis közel maradt a szívemhez. Sőt. Talán ilyen lett aKisház a Bakonyban kertje?

Virágok szeretete – az én kertem

Potápi Rita
2024. 05. 08., sze – 10:35
Ki ne szeretné a sok virágot, a virágos kertet? Egy szép gyep is sok munkát igényel, de ha virágos kertet szeretnél, akkor azt jó előre megtervezni, átgondolni és utána tesztelni kell a gyakorlatban hogy, melyik növény szereti a kertedet és melyik nem. A legfontosabb a szeretetteljes gondozás, amikor megfigyeled őket, még beszélgetsz is velük, de mindenképpen óvod és gondozod őket. Évek alatt sokat adott nekem a kert és sok munkát is igényel tőlünk, de megéri.

Gyógyító növények - gyógynövények az életért

Potápi Rita
2024. 04. 22., h – 12:11
Gyógyító növények - gyógynövények az életért, olyan növények, amelyeknek élettani hatása kimondottan előnyös számunkra, sőt nagyanyáink tudták fejből, hogy melyik mire jó. Mi már elfelejtettük vagy nem tanultuk meg tőlük ezt a tudást, de törekednünk kell arra, hogy minél jobban megismerjük őket. Termesztésük kis mennyiségben, akár egy erkélyen is lehetséges és mindig kéznél van egy megfázásnál vagy egy jó étel készítéséhez.

Fűszeres élet a konyhában

Potápi Rita
2024. 04. 12., p – 07:52
"Egy kert csak azért olyan megnyugtató, mert a növények nem tudnak szaladni. Képzeljük el, milyen lenne, ha a paradicsomaink, rózsáink vagy magnóliáink mozognának. Kénytelenek lennénk kerítést építeni, hogy magunk mellett tartsuk őket, különben megszökne tőlünk a zöld. Ehelyett elültetjük szépen a cserjéket, bokrokat, füveket, amelyek aztán életük végéig kitartanak ott."/Peter Wohlleben

Végre itt a tavasz? Vár a kert

Potápi Rita
2024. 04. 03., sze – 16:23
Végre itt a tavasz, meleg van nappal, csak az a szél ne fújna. Néha még este hideg van, így jó bebújni a meleg ágyba, de reggel a nap már korán besüt a hálószobába. A virágok kinyíltak, a fák rügyeznek, de a testünk még mindig azt mondja, ne siess! Így a kerti munkák is javában folynak, így vagy úgy.

Tavaszi nagytakarítás - Rendberaklak

Potápi Rita
2024. 03. 23., szo – 13:24
Itt a tavasz most volt ünnep és már jön a húsvét is hamarosan... Gyerekkoromban a március 15-ei ünnepkor az iskolában ünnepeltünk és verseket szavaltunk. Ma már csak a szívemben ünneplek és inkább a kertben és a házban nézek körül, hogy mit is lehetne ezen a napon, sőt a hétvégén csinálni – hát persze, tavaszi nagytakarítás! Most hétvégén pedig már arra gondolok, hogy itt a húsvét és mennyi mindent kellene még elvégezni. Jó-jó tavaszi nagytakarítás, de hol kezdje az ember lánya?

Március idusára

Potápi Rita
2024. 03. 15., p – 16:13

Március idusára

Március idusára című vers Juhász Gyulától méltóan a mai napra.
 

Vannak napok, melyek nem szállnak el,
De az idők végéig megmaradnak,
Mint csillagok ragyognak boldogan
S fényt szórnak minden születő tavasznak.
Valamikor szép tüzes napok voltak,
Most enyhe és derűs fénnyel ragyognak.
Ilyen nap volt az, melynek fordulója
Ibolyáit ma a szívünkbe szórja.
 


Nőnap alkalmából minden nőnek és férfinak

Potápi Rita
2024. 03. 07., cs – 09:27
A nők ünneplése nemcsak a férfiak feladata, hanem mi magunké is. Nők százai és ezrei harcolták ki és tették lehetővé, hogy most szabadon választhassunk, milyen életet éljünk. Tanulhatunk, választhatunk és meghatározhatjuk, hogy hogyan éljünk.

Szökőév - szökőnap - Köszöntő születésnapomra

Potápi Rita
2024. 02. 29., cs – 09:52
A szökőév olyan év, amely több napot tartalmaz az év szokásos hosszánál, azért, hogy a naptárt (4 évente) szinkronba hozza a csillagászati (tropikus évvel) vagy évszakok szerinti idővel (latinul: annus bissextilis, azaz 'szökőnapos év'). Az évszakok és a csillagászati események nem egész számú napok szerint ismétlődnek, ezért a naptár, ami ugyanannyi napot tartalmaz, minden évben elcsúszik a világ eseményeihez képest. Ha időnként beillesztünk egy plusz napot az évbe – vagy egyéb módon időnként módosítunk az év hosszán – akkor ez a csúszás korrigálható.