Gyógyító növények - gyógynövények az életért

Gyógyító növények - gyógynövények az életért

Gyógyító növények - gyógynövények az életért

2024. 04. 22., h – 12:11
Potápi Rita

Gyönyörű, egyszerű szépség: Kamilla

Orvosi székfű azaz Kamilla egyike a legfontosabb orvosi növényeinknek. Virágai illanó olajat és keserű anyagot tartalmaznak; erős balzsamos szagúak és fűszeresen keserű ízűek. Belőlük készül a szék fűtea, melynek használata általánosan el van terjedve s amelyet minden házban alkalmazni szoktak gyomorbaj ellen. A székfűvirágot flores chamonillae vulgaris név alatt árulják. Belőlük kivonatot, vizet és olajat állítanak elő. Gyomorbajon kívül az altest különböző bántálmai ellen, gyomorerősítőnek, görcsillapítónak, megnyugtató és izzasztó szernek, külsőleg pedig borogatásra is használják a szekfűteát. A népies házi gyógyászatnak is egyik legértékesebb növénye volt. A kozmetikában a hajápoláshoz, különböző hajmosópor készítéséhez használták.

Imádom magát a virágot, a virág szépségét és egyszerűségét, az illata pedig igazán jó, különösen teaként fogyasztva. A teaként fogyasztva szükségem van hozzá egy kis mézre is, úgy az igazi.

További információ róla itt.

Több oldalát is megmutatja nekünk: Kakukkfű

kakukkfű

Fűszernövényként

Finom aromája miatt főzéskor is használatos, frissen vagy szárítva zsíros ételekhez kitűnő, serkenti az étvágyat és az emésztést. Különböző húsok, hal, leves, szósz, kenőmájas, májgombóc, pizza, lasagne vagy ravioli fűszernövénye.

Gyógynövényként

Teája hatásos köhögés/szamárköhögés elleni szer. Illóolajának erős fertőtlenítő hatása van, oldja a nyálkát és a légutakat. Lehűlés, bakteriális bél- és gyomorpanaszok esetében szintén, sőt hasmenést is enyhít a főzete.

Külsőleg rovarcsípés, bemasszírozva reuma és ízületi gyulladáscsökkentő. Egyes kutatások szerint mérsékli az öregedési folyamatokat. További információk itt.

Tavaly januárban a sógornőmtől kaptam egy csomó szárított kakukkfüvet, mert én elfelejtettem leszedni és megszárítani a sajátunkat előző évben. S mivel hónapokig nyomtam az ágyat a köhögésemmel, ezért nemcsak lélekmelegítő volt számomra, hogy gondolt rám, hanem fizikailag is jót tett a kakukkfű a köhögésemre. Ismerek egy vállalkozónőt, aki a kakukkfű felhasználását tovább gondolta és szirupként adja el.

Sudár Birtok - Kakukkfű szirup

Több mint hat hektáros fenntartható gazdaságot üzemeltet Boros Erzsébet - közkedveltebb nevén Zsóka - és családja, akik a szántóföldi növénytermesztés mellett fűszer- és gyógynövénytermesztéssel foglalkoznak. Nem használnak műtrágyát és vegyszereket, a földet saját istállótrágyájukkal gazdagítják, és biológiailag lebomló növényi főzeteket alkalmaznak a kártevők ellen. Jelenleg 17 féle növényt termesztenek, a kézzel történő szedést követően a növények szárítása természetes úton a padláson történik. A Sudár birtok egyik fő terméke, pedig a kakukkfű szirup.

kakukkfuszirupSudarBirtok

A gyógyhatású termékként elismert kakukkfű szirupunk alkalmas az immunrendszer erősítésére, a légúti megbetegedések megelőzésére, illetve, ha már megjelent a betegség, remekül oldja a légutakban keletkező váladékot, csillapítja a köhögést, segít orrdugulás esetén és enyhíti a nátha tüneteit. 

Jól lenni - Zsálya

Fűszerként is használjuk, de figyelem uralkodó fűszer, csak nagyon keveset szabad belőle használni, mert elnyom minden más ízt, éppen ezért nem mindenki szereti. Mi főleg gombaételekhez használjuk és ha túl sok került belőle, akkor tejszínnel szoktam az ízét tompítani. De mire is jó?

Virágai akár a levelei szintén ehetőek, görcsoldó, antibakteriális/antiszeptikus, depresszió ellen, vérzéscsillapító, segíti az emésztést, csökkenti a felfúvódást, hormonháztartást szabályzó hatású. Népi gyógyászat régi gyógynövénye, száj- és torokgyulladás/torokfájás, erős izzadás, láz esetén is használták. Külsőleg horzsolásokat, kisebb vágott, fertőzött sebeket kezeltek vele.

Forrás: https://zoldszeresz.hu/orvosi-zsalya/

zsalya

Tudtad? - Érdekességek

  • A salvia rendszertani név latin salvere, azaz „jól lenni” kifejezésből származik. Korábban salvia salvatrix, azaz „megmentő zsálya” volt – azt gondolták, meghosszabbítja az életet.
  • Középkorban a zsályaleveleket forró parázson egy fedetlen serpenyőbe tették és olyan szobában égették, ahol korábban beteg volt (megtisztították a szoba levegőjét). Személy szerint egy újonnan megvett, de régi ház megvételekor szoktam füstölőként használni.
  • Észak-amerikai indiánok füstölőt készítettek fehér zsályából, amit tisztító szertartásokon használtak, ha nem volt fehér zsálya, akkor orvosi zsályát használtak helyette.
  • 1688-ban egy 414 oldalas könyv jelent meg Európában, amely kizárólag a zsályát tárgyalta.
  • Szűz Mária védelmét élvezi, a monda szerint a gyermek Jézussal bujkáló anyát megmentette, elrejtette a katonák elől. Ennek jutalmaként az isteni gyógyító erőt hordozza.
  • A zsálya elriasztja a répalegyeket és a káposztamolyt, viszont vonzza a méheket.
  • Cserépben a rozmaringgal lehet együtt nevelgetni, jól megférnek egymás mellett.
  • A „Négy tolvaj ecetjének” és a Svédcsepp egyik összetevője is volt.

Forrás: zoldszeresz.hu

Szerelem szimbóluma - Rozmaring

rozmaring

A rozmaring aromás, gyantás, kissé kesernyés íze a fenyő és az eukaliptusz ízére emlékeztet. Már az ókorban is ismerték. Horatius és Ovidius írásaiban is megtaláljuk, hogy az istenek szobrait díszítették vele. A rozmaringot sokáig a szerelem szimbólumának tartották. A görög mitológiában a növényt Aphroditéhez, a szerelem istennőjéhez társították. A szerelem szimbólumaként ismert fűszernövény illatos ágai a múltban az esküvők fontos kellékei voltak. Ki ne emlékszik még arra, hogy esküvőkön a násznép ruháján illatozott a rozmaring ág.

Mire jó gyógynövényként?

  • A belőle készült tea serkenti a vérkeringést ily módon növeli az agyi erek vérellátását, élénkíti a memóriát. Migrén kezelésére vagy annak megelőzésére is alkalmazzuk teáját.
  • Külsőleg reuma, ízületi gyulladás esetén használjuk teáját lemosószernek.
  • Illóolajának belélegzése is hatásos kezdődő fejfájás esetén.
  • Stimulálja a máj működését, emésztésjavító, epehajtó, szélhajtó, görcsoldó hatású.
  • A leveléből vagy olajából készült fürdő fájdalomcsillapító, izomlazító hatású.

Agyserkentő teakeverék a Sudár Birtoktól, amelynek a menta és a rozmaring az alapja. A rozmaring segít a koncentrációban, tágítja az agyi ereket, a menta emeli a pulzust, így ketten együtt igazi energialöketet adhatnak a nap bármely szakában.

Így jobban megy majd a következő blog írása is, s talán a kocsmakvíz előtt is ajánlott inni egyet belőle!