Fűszeres élet a konyhában

Fűszeres élet a konyhában

Fűszeres élet a konyhában

2024. 04. 12., p – 07:52
Potápi Rita

 

Isten addig nem adott betegséget az emberre, amíg előbb a gyógynövényt, amely elmulasztja a betegséget, meg nem teremtette a Földön.

Paracelsus (svájci orvos és tudós, 1493-1541)

Gyógyító növények

 

Mindazon növényeket, melyeknek valamely részét a bennük lévő hatóanyagok miatt gyógycélokra használunk, - gyógynövénynek nevezzük. Ősi kultúrákban elsősorban ezekkel a növényekkel gyógyítottak, több ezer gyógynövényt ismertek, melyet a modern tudomány kutatásaival igazolt. Vannak vadontermő és termesztett gyógynövények. A rómaiak termesztettek először, de az egyiptomi Ebers-papirusz i.e. 3500 körül, több mint 800 különböző gyógymódot ír le.

Magyarországon 1915-ben alapított Gyógynövénykísérleti Állomás kezdte meg, majd a Gyógynövénykutató Intézet, és a Herbária Központ szervezi a vadontermő gyógynövények gyűjtését, és termesztését. 

Tudtad?

Jelenleg mintegy 30 ezer hektáron termelnek gyógy- és aromanövényt Magyarországon. A gyógynövények, aromanövények és fűszernövények évszázadok óta a mindennapjaink részei, akár gyógyteaként, növényi gyógyszerként vagy fűszerként. Ezen túl az egészségipar, a szépségipar és az élelmiszeripar is nagy mennyiségben használ fel gyógy- és aromanövényeket, illetve azokból előállított illóolajokat és aromákat, nélkülözhetetlen alapanyagai számos kozmetikai, élelmiszeripari, gyógyászati és vegyi terméknek. 

Hazánkban 120-130 növényfaj gyűjthető, ezek közül mintegy 70-80 faj kerül rendszeres begyűjtésre. A legnagyobb tömegben gyűjtött fajok és növényi részek: hársvirág, csipkebogyó, cickafarkfű, aranyvesszőfű, csalánlevél, zsurlófű, kamillavirág, fehér ürömfű, orbáncfű, fehérmályva, feketebodza, fagyöngy, vadgesztenye. A főbb termesztett gyógynövények: mustár, mák, konyhakömény, koriander, édeskömény, csipkebogyó, szurokfű, máriatövis, ánizs, kapor, kamilla, citromfű, menta, kakukkfű, levendula, borsfű.

Fűszeres élet

 

Gyerekkorom óta imádok főzni, szerencsére a férjem, Tibor is. Szerintem a fűszerek az életet szenvedélyessé teszik és nagyon sok fűszernövény egyben gyógynövény is, éppen ezért egészséges a szervezetünk számára. Tinédzser koromban sokat voltam beteg köhögéssel és rengeteg gyógyszert nyomtak belém, hogy a fulladásos köhögés, amolyan asztmajellegű elmúljon. Nem sikerült, ezért egy idő után abbahagytam a gyógyszerek szedését, mert nem segített csak ártott, hiszen a majdnem kitűnő diákból hirtelen elbutult lány lettem, hiszen annyi gyógyszer mellett nem is lehetett másképp. Az apai nagybátyám hozott egy füves embertől egy teakeveréket, amelynek egyik eleme a csalán volt - a többire sajnos nem emlékszem – az hozott enyhülést a tüdőm számára, s persze az, amikor az osztrák hegyekbe mentem fél évre. Ott 1000 méter fellett a tiszta levegő és az ottani gyógyteák tettek helyre egészségügyileg és persze fejben is, azóta inkább a gyógynövények erejében hiszek, ezért is termesztünk sajátot. Teázni mindketten szeretünk így ez is közös az életvitelünkben. Nézzük, milyen gyógy- és vagy fűszernövényeink vannak a kis fűszerhengereinkben.

Zsálya, kakukkfű, menta, oregánó, rozmaring, citromfű, bazsalikom, lestyán, petrezselyem, kapor, levendula, mustármag, koriander, orosz tárkony, francia tárkony, kamilla és még sok más. Évenként változik, hiszen ebben is kísérletezünk, de van 10-12, amelyek kedvencek és mindig termesztjük. Egy-két kedvencet és leírásukat a továbbiakban olvashatjátok.

Tibor kedvencei

  • A citromfű nyugtató hatású, ezzel szemben a borsmenta és a rozmaring élénkítő.
  • A menta magas antioxidáns tartalma van, ezért egészségmegőrző hatású, teája vérnyomáscsökkentő és görcsoldó hatású.

Személyes kedvenceimet pedig az alábbiakban ismerheted meg.

Levendula

levendula

A levendula - A levendula kivonata, illóolaja fürdőkészítmények, mosószerek, illatszerek, légfrissítők gyakori összetevője. Illóolaját az aromaterápiában is előszeretettel alkalmazzák: segítséget jelenthet a felfrissülésben, a fáradtság leküzdésében, levertség, idegesség ellen, lazító, nyugtató, stresszoldó hatású. Legalább 250 bokor van már nálunk. A levenduláról biztosan fogok még írni egy későbbi blogbejegyzésben.

Szecsuáni bors

szecsuániborshéja

Szecsuáni bors – édesapámtól kaptam - más néven japán borsot Ázsia szinte egész területén termesztik. Nevével ellentétben nem a borsfélék, hanem a rutafélék családjába tartozik. Fűszerként a terméshéjat használják, ami csípős és aromás ízű, enyhén citromos illatú. Kezdetben azt hittem a bors részét kell használni, ami gyönyörű, olyan, mint a csillogó fekete gyémánt. Jó lesz majd kreatív alkotásokhoz. Gyakran használják együtt gyömbérrel és csillagánizzsal. A kínai ötfűszerkeverék egyik alkotóeleme. Érdekessége a szecsuáni borsnak, hogy egy időre kellemesen elzsibbasztja a nyelvet. Többek közt Rácz Jenő séf egyik kedvenc fűszere is.

Édeskömény

édeskomeny

Édeskömény – szomszédunktól Ilonától terjedt át hozzánk a hátsó kertünkbe, aminek nagyon örülök. Nem a gumós fajta! Előszeretettel használják saláták, halételek, főzelékek, szószok, teasütemények, likőrök ízesítésére. Az olaszok főzeléket és salátát is készítenek fiatal levélzetéből. De előszeretettel használja az ázsiai konyha is. A kínai ötfűszer keverék egyik alkotóeleme. Kínai ötfűszer: csillagánizs, fahéj, szegfűszeg, ánizs, édeskömény. Többet szeretnél az édesköményről tudni? Itt a Zöldszerész oldalán megteheted.

Idén a gyömbér termesztését is megpróbálom. Sokat használjuk az őszi-téli időszakokban a krémleveseinkhez, valamint a mézes-gyömbéres pálinka ágyalásához is, ami esős-borús időben kiváló gyógyszernek minősül kis mennyiségben.

A gyógy- és fűszernövények felhasználása rendkívül sokoldalú: fogyaszthatjuk magvaikat, virágaikat vagy leveleiket, készíthetünk belőlük teát, és jégkockában, koktálokban is találkozhatunk velük.

Mi már fagyasztottunk le nyárra mentalevelet jégkockatartóban, hogy a limonádéba lehessen majd tenni. Teát készítek szárított rózsasziromból, jezsámenből és levendulából. Imádom a színeit még így a virágoknak és a tea pedig isteni. Több vendégünk szereti a gyógy- és fűszernövényeket így igazi kincs számukra, hogy a teájukat akár frissen a fűszerkertünkből készíthetik el. Egy rozmaring, kakukkfű, menta, zsálya teakeverék igazán finom és egészséges, csak jól kell az arányokat eltalálni!

Többet szeretnél tudni?

Ajánlom Holly Farrell Gyógy- és fűszernövények termesztése, felhasználása című könyvét, aki a világhírű angol Királyi Botanikus Kert (Kew Gardens) szakembereinek közreműködésével részletesen leírja 77 gyógy- és fűszernövény termesztését, betakarítását és a legváltozatosabb módokon való felhasználását, a zöldtetőtől a házi pesztóig. A gazdagon illusztrált kézikönyvből megtanulhatjuk, hogyan alakítsuk ki saját fűszerkertünket, illetve hogyan használhatjuk fel őket életünk szinte minden területén.

Megvásárolható többek közt itt.

Neked mi a kedvenced?