Provence-i kert versus aKisház a Bakonyban kertje

Provence-i kert versus aKisház a Bakonyban kertje

Provence-i kert versus aKisház a Bakonyban kertje

2024. 05. 17., p – 09:36
Potápi Rita

Francia kert, provence-i kert

Mindig is szerettem volna francia kertet, de ahhoz hatalmas tér kell és fő jellemzője, hogy a szimmetria uralkodik. Gondoljatok a nagy francia kastélyok kertjeire! Túlzás lenne, azt képzelnem, hogy egy zsákfalu kis kertjében ezt meg lehet oldani. Ezért egy kicsit csaltam és mást választottam a fejemben, mégis közel maradt a szívemhez. Sőt.

Milyen a provence-i kert?

A provence-i kert varázslatos hely, ahol levendula, friss rozmaring és aromás kakukkfű illatozik. Hangulatos, mégis idilli és rendkívül hangulatos hely a pihenésre és kikapcsolódásra. Pozitív energiát sugárzó tér, ahol békére, egyensúlyra és harmóniára lelhet az odatévedő vagy a kert tulajdonosa.

Jellemzői

  • A visszafogott színekben tartott macskaköves utak, - macskaköves útjaim nincsenek, de terméskővel kirakott szegélyek igen, -;
  • az agyagedények, - ehelyett egy mediterrán stílusú szökőkút van, ami madáritatóként működik, -;
  • a fák közé kifeszített függőágyak és hinták, - ez a kedvenc helyem az akácfák lombja alatt kifeszített csíkos függőágyak;

függoagy

aKisház a Bakonyban függőágyai az akácfák alatt

  • a fa- vagy rattanbútorok – ebből a fabútor valósult meg a megnagyobbított tornácon.

Tovább is van, mondjam még?

Nincs merev rend, nincs geometrikus kert és eltúlzott luxus. Itt a kert természetes igényessége, a formálás szabadsága és az idill megőrzése a fontos.

A kert a lila, rózsaszín, fehér és kék pasztell árnyalataiban pompázó virágkompozíciókkal örvendeztet meg.

A tökéletes hely kialakítása - Titkos kert

titkoskert_kintbent

Titkos kert - kint és bent is vagy a kertben - aKisház a Bakonyban

Ideális hely a pihenésre

A provence-i kert egy olyan övezet, amelynek definíció szerint ideális helyet kell teremtenie a pihenéshez, elszigetelve a külvilágtól, a béke és a nyugalom menedékét teremtve. Ez aKisházban a Titkos kert, ami kint és bent is van egyben. Árnyékos és mégis napfényes. Lehet, hogy a bútorok és a kialakításánál inkább az újrahasznosítást vettem figyelembe, de akik eddig ott voltak nem panaszkodtak a kényelem miatt. Nem egy klasszikus provence-i kialakítás, de nekem tetszik.

Előkert - provence-i ihletésű

elokert

aKisház a Bakonyban előkertje 2023 elején

A provence-i kert vitathatatlan királynője a francia levendula. A ház előtt csak levendula van, de a kerten belül is ott bújik meg egy-két másik fűszernövény között.

Egy provence-i kertből nem hiányozhatnak az aromás fűszernövények, azaz: rozmaring, majoránna, tárkony, kakukkfű, oregánó és petrezselyem.

A kertemben van vad majoránna, rozmaring, menta, zsálya és még sorolhatnám, hogy mennyi minden. Sárga cickafark és rózsák mindenhol. Persze a pompás varjúháj sem hiányozhat, hiszen szép az, ha szeptember-októberben is van még valamilyen színes virág, ami szemet gyönyörködtet. A fotó 2023 elején készült, ma már mindenhol burjánzik a színes növényzet, a futórózsa is félig belepte már a tornácon a fakeretet. Ha látni szeretnéd, foglalj nálam szállást az info@szerethetozoldhaz.hu emailcímen. Az apartmanokat és a leírásukat pedig itt találod meg: aKisházaBakonyban.

Sok szeretettel várlak!

kertgrafika

aKisház brossuráját és grafikai elemeit Dányi Renátó tervezte: renograpic.com