Bakonyszücsi kocsmakvíz

Bakonyszücsi kocsmakvíz

Bakonyszücsi kocsmakvíz

Játék-közösség-sör

Ha szeretsz játszani, és barátokkal sörözőbe, kocsmába járni, akkor a pubquiz - magyarul kocsmakvíz - a te műfajod, hiszen a játék ezt a kettőt vegyíti. Mi mindkettőt szeretjük, sőt télen jó bent lenni a melegben a cserépkályha mellett, jó korán lefeküdni és nagyokat aludni, de mégis barátokkal beülni valahova és beszélgetni, játszani és inni, az mégiscsak jó. Még egy zsákfaluban is.

Sz.Zsuzsi barátnőnk ötlete volt, hogy mi lenne, ha társasjátékoznánk a kocsmában így télen. Jó a kocsmának, jó nekünk, igazi nyer-nyer pozíció.

Ötletből gondolat, majd valóság

Ötlet már volt, de a megvalósulás tavaly egy közös szülinapi ebéden vált komolyabb gondolattá a társaságunkban, amikor is Zsuzsi az ünnepelt férj: Zoli életének kerek évfordulójára készített kvízkérdéseket. Felolvasta nekünk - amelyet persze a családban már megoldottak, és most a barátok következtek – mindenkinek nagyon tetszett. Tibor persze rögtön rávágta, hogy ő ismeri a magyar kocsmakvíz meghonosítóját Bartha Álmost személyesen is régebbről. Gyorsan egyeztettünk egy közös időpontot, ami mindenkinek jó - persze péntek este lett, hogy lehessen másnap aludni - ,hogy csinálunk egy tesztestet a bakonyszücsi kocsmában. Hazaértünk és Tibor már rögtön rendelte is online a könyvet hozzá. Mi is ez valójában, honnan ered? 

Pubquiz = kocsmakvíz

A pubquiz - magyarul kocsmakvíz, tehát egy olyan kvízjáték, amelyet jellemzően valamilyen kocsmában, vendéglátóhelyen játszanak. A játék során változatos témakörökben tesztelhetik tudásukat a játék témájának függvényében. A műfaj eredetileg az 1970-es években indult az Egyesült Királyságból, azóta azonban Magyarországon is nagy teret hódított. Budapesten és számos vidéki városban is találkozhatunk időről-időre megrendezett játékokkal.

Büszke vagyok rá, hogy Magyarországon a Quiznight.hu segítségével izgalmas esti programmá vált tudásunk tesztelése, ismereteink szélesítése; vagány dolog lett a tájékozottság. Bartha Álmos

Forrás: quiznight.hu

A Nagy Kocsmakvízkönyv

Barta Álmos tollából: Éppen egy évtizede, 2009-ben kezdődött a QuizNight.hu története. Az egyszerű játékból, ami úgy indult, hogy tizenöt barátomnak tettem fel kérdéseket egy szentendrei kávézóban, tíz év alatt országos mozgalom lett. Ma már a kérdéseimet 5 országban, 3 különböző időzónában, 50 helyszínen, 50 kvízmester teszi fel, közel 600 csapatnak, hétfő esténként, egy majdnem egész éven át tartó bajnokság keretében.

A kezdetektől fogva igyekeztem olyan kérdéseket feltenni, melyek érdekesek és eltérnek a megszokottól. Ennek a műfajnak ugyanis éppen az a különlegessége, hogy itt baráti társaságok, kollégák alkotta csapatok versenyeznek egymás ellen és a kérdéseken akár percekig töprenghetnek. Nem elég tehát feltenni egy olyan egyszerű kérdést, mint például a Ki írta az Anyám tyúkját?, majd rávágni, hogy Petőfi; itt olyan kérdésekre van szükség, amelyek a csapat több tagját játékba hívják, elősegítik a közös gondolkodást, vitát, a megfejtést: a közös siker élményét.

A nagy kocsmakvízkönyv Bartha Álmostól

Kvízmester

A könyv hamarosan megérkezett, s mint kiderült Tibor sem volt még ilyen kocsmakvízen. Mivel én nagy krimirajongó vagyok és emlékeztem arra, hogy a Kisvárosi gyilkosságok című sorozatban már láttam ilyent, ezért a youtube-on rákerestem és megnéztem, hogyan csinálják. Tréner, facilitátor vagyok már több évtizede, ezért profizmussal álltam neki még ppt-t is csináltam, hogy majd a kocsmafalára kivetítjük és úgy könnyebb lesz, hisz mindenki látni fogja, - gondoltam Tibor vezeti majd az elsőt - aztán mégis máshogyan lett. 

Így esett, hogy én lettem az első kvízmester a helyi kocsmában, amelyet mi Tudakozónak hívunk. Most már duplán is lehet ez a neve, hiszen eddig is minden információ forrása ez volt, de most már egy másfajta társasági élmény színtere is lett, ahol a tudás után kutatunk.

A könyv megérkezte után a korrektség jegyében eldőlt, hogy én leszek a kvízmester a tesztnapon és, ha jól megy továbbra is, azzal a feltétellel, hogy Zsuzsi, Zoli és Tibor felvált majd a sorban, hogy

  • egy embernek ne legyen megterhelő;
  • a könyvben ott vannak a kérdések és válaszok, de egy estét összerakni, azért mégis nálunk kicsit másképp kell;
  • ily módon mindenki játszhat és élvezheti a játékos izgalmát is.

Tavaly decemberben meg volt a főpróba 25 kérdéssel és mindenkinek tetszett, ezért folytatás következett. Idén 2024. január első péntekén már 50 kérdéses kocsmakvízt rendeztünk immár 5 csapattal. Még Nagytevelről is eljött egy baráti házaspár, sőt a fiatalabb generáció késve érkezett, így ők akkor már nem tudtak bekapcsolódni, de jelezték, hogy jönnek legközelebb. Ezen az estén került először a kérdések közé 10 bakonyi kérdés, amely közül egy-kettő Bakonyszücsre vonatkozik és a választ a Sitscher Heimatbuch elolvasása után lehet csak tudni. Talán ez a kérdéscsoport sikerült a legizgalmasabbra, hiszen mindenki érintett benne, mint bakonyszücsi.

Mindenki máshogy csinálja - a kvízmester szabadsága

A következő egy hónap múlva február 2-án már Zsuzsi vezette. Ez volt a 3. bakonyszücsi kocsmakvíz. Saját maga által összeállított farsangi kérdéseivel jól megtréfált bennünket, nem is tudtuk, hogy mennyi mindent nem tudunk a farsangról. Szerencsére túltettük magunkat a  nehéz kérdéseken és vidám hangulatban telt az este.

A negyedik, 2024. március 1-én lesz, amikor is Sz. Zoli lesz a kocsmakvíz porondján. Végre így már én is játszhattok ismét. Ez pont a,  szülinapomon lesz…hát nem is tudom, hogyan fogunk onnan hazaérni, de remélem jó élmény lesz az is!

fotelkvíz

Lehet, hogy készülni kell rá? Igaz, én már megvettem a Bartha Álmos második könyvét: a Nagy Fotelkvízt is, de lehet ez már nem lesz elég, kell valami agyserkentő is, hiszen nem mindig a megszerzett tudás segít, hanem a jó szem, a gyors reakció, a máshogyan gondolkodás, a barátok gondolatai - egy kvízest kérdéseinél. A könyvet már a nyári kocsmakvízhez előkészítéséhez használom. 

Addig is próbáljátok ki a Sudár Birtok Agyserkentő teáját! vagy egy inkább egy üveg kézműves, házi sört? Döntse el mindenki saját maga.