Generációk harca? - NEM, pingpong party!

Generációk harca? - NEM, pingpong party!

Generációk harca? - NEM, pingpong party!

2024. 02. 09., p – 08:07
Potápi Rita

de mi van, ...

  • ha van egy társaság, aki mozogni szeretne,
  • ha ezt nem otthon, hanem közösen tenné,
  • ha közösségben, mozgás mellett a szórakozás, a beszélgetés is fontos,
  • ha ez a közösség minden szerdán 17 órától este 21-ig időt szán erre,
  • ha a társaság tagjai mindenkit hív korosztálytól, nemtől függetlenül,
  • ha nem is birtokolja mindegyikük a tudást, de ott lenne.

Ezek a gondolatok kavarogtak bennünk tavaly télen.

Mit tehetünk?

Pingpong partyt szervezünk, kicsiknek-nagyoknak, fiataloknak (40 felettiek meghatározása nálunk) és a fiatalabbaknak (40 alattiak), nőknek és férfiaknak, pingpongozni tudóknak és nem tudóknak.

A pingpong vagy másnéven asztali tenisz egy olyan széleskörű sportág, ahol az összes generáció megtalálható, hiszen csak egy asztal, két ütő és egy labda kell a kellemes kikapcsolódáshoz.

Kalandra fel!

A Művelődési Házban vagy ahogy mi hívjuk a Kultúrban kaptunk helyet a polgármesterünknek köszönhetően. A falu pingpongasztala, valamint a mi pingpong asztalunk a játék terepe. A társaság első adományából pedig vettünk 2 csomag családi pingpong szettet is, amelyet a Szücs Jövőjéért Közalapítványnak adományoztunk. Fontos volt az ár-érték arány, jó minőség-jó áron és magyar cégtől vásároltunk. (Nem hiszem, hogy magyar termék, de legalább a forgalmazó magyar és más sport terméket is lehet náluk vásárolni.)

sportverzumhu

A pingpong családi szettet itt vásároltuk. Nézzük, hogy mit lenne jó még tudni, ha már van egy asztal, ütő és labda.

Tudtad? - A pingpong története

 

  • A pingpong hosszú múltra tekint vissza, egyes források szerint a korabeli Európában már a 12. században ismertek és játszottak egy, a mai asztaliteniszhez nagyon hasonló játékot.
  • A mai formájában a 19. században jelent meg Angliában, ahol eleinte szabadidős szórakozásnak, úriemberekhez méltó testmozgásnak számított.
  • A 20. század elejére a „pingpong” komoly népszerűséget ért el egész Európában, és ekkorra ismertté vált Ázsiában, elsősorban Koreában, Japánban és Kínában is. A sportág elterjedésével párhuzamosan erősödött meg az asztalitenisz versenysport jellege is.
  • Egységesítették a szabályokat, bevezették a 21 pontig tartó szetteket, és az öt pontig tartó szervacserét. Ekkor alakultak meg az első sportklubok, és nemzeti szakszövetségek is.

Olimpiai sportág!

  • Az első világbajnokságra 1926-ban került sor. A Londonban megrendezett eseményen hét ország vett részt.
  • 1988-ban, Szöulban vették fel az Olimpia hivatalos listára.
  • A 2000. évi nyári olimpiai játékok után a Nemzetközi Asztalitenisz Szövetség (International Table Tennis Federation – ITTF) néhány fontos szabálymódosítást fogadott el a sportág népszerűségének növelése érdekében. 2000 októberétől az addig 38 mm átmérőjű labdát 40 mm-esre növelték, hogy a televízió közvetítéseken a labda jobban látható legyen, s ezzel a nézők számára élvezhetőbbé váljon a játék.
  • 2001. szeptember elsejétől az ITTF által rendezett eseményeken bevezették a 11 pontos játszmákat, így a mérkőzések gyorsabbá és izgalmasabbá váltak.

Mi is az a pingpong?

Az asztalitenisz (más néven pingpong) egy labdajáték, amelyben kettő (egyéni játék) vagy négy játékos (páros játék) üt egy labdát egymás közt ütőkkel.

A játékot egy asztalon játsszák, amelyet háló választ ketté.

A játék adogatással (szervával) indul (a kezdő játékos úgy üti meg a labdát, hogy az előbb a saját, majd az ellenfél térfelén is lepattanjon)

Az ellenfélnek már „csak” át kell ütnie a másik térfélre a labdát, ezt követően a szerváló játékosnak is hasonló a feladata.

A pontot az a játékos éri el, aki utoljára tette át szabályos ütőfelülettel a labdát.

Nem is tűnik olyan bonyolultnak, mégis délután öttől este kilencig jó kis mozgás, még másnap is érezzük, mármint az izomlázat. Már tudjuk azt is, hogy mi a csúsza, a malac - és most nem ételekre gondolok.

Észrevettük azt is, hogy a négy óra vége felé, amikor már mindenkinél lankad a koncentráció, akkor jöhet egy kis móka is és forgózunk.

Magyar sikerek

  • Magyarország nagyhatalomnak számított az asztaliteniszben. A sportág legeredményesebb játékosa a mai napig is az a Barna Viktor, aki 1929 és 1954 között 22 világbajnoki címet szerzett.
  • Híres és eredményes játékos volt Szabados Miklós is, aki 15 világbajnoki aranyérmet szerzett.
  • A magyar aranycsapat, vagyis az 1979-ben a phenjani világbajnokságon aranyérmet nyert csapat tagjai: Gergely Gábor, Jónyer István, Klampár Tibor.

 

Tibor már kínai pingpong versenyeket is néz… a technikát, a mozdulatokat. Lehet, hogy már a cicáinkat is tanítja? Mi most forgózunk, párosozunk, egyéniben is játszunk. Tibor komolyan veszi, esténként még youtube videókat is néz az ütőtartásról, szerválásról, játékról. Úgy hallottuk, hogy régebben 8-10 évvel ezelőtt a faluban nagy hagyománya volt és jól játszottak. Néha közülük is csatlakozik hozzánk valaki. Sőt már Milán személyében, aki 14 éves és olyan, mint egy energiabomba, elkezdődhetett volna a "generációk harca" de inkább a jókedv és a mozgás az uralkodó ezeken az estéken.

Mire jó nekünk?

pingpongszív

 

  • A ping pong gyors reakciókat, ügyességet és stratégiát igényel.
  • Fejleszti a reflexeket és a koncentrációt.
  • A sport közösséget teremt.
  • Hozzájárul a testi-mentális egészséghez.
  • Szórakozást nyújt minden korosztálynak.

Mi még nem tudunk jól pingpongozni, de élvezzük, hogy minden szerdán négy órán keresztül játszunk, mozgunk, nevetgélünk, beszélgetünk így a téli időszakban. 

Egy klasszikus film a Zimmer Feri, biztos mindenki látta, valahogy így is elképzelhetitek a pingpongozást nálunk. Itt nézheted meg!

ZimmerFeriPingpong

Lehet, hogy még versenyt is szervezünk…azért, hogy megméretessük magunkat. Ki tudja?

Nyáron pedig lehet, hogy átnyargalunk a tollaslabdára is...már nézegetem is az ütőinket, de addig éljen a pingpong!