Vén eperfa 2.

Vén eperfa 2.

Vén eperfa 2.

2015. 06. 14., v – 07:59
Potápi Rita

1.jpg

saját termés

A világon az egyik legcsodásabb dolog, amikor a természet megajándékoz téged, pedig még nem is tettél semmit. Igaz a vén eperfánkat tavaly ősszel megtisztítottuk és megritkítottuk a szomszéd hát tetője miatt, de főként a fa érdekében. Hálásak vagyunk azért amit adott nekünk idén. Tudtátok, hogy mire lehet használni? 

Nyersen fogyasztható, bár a leszedett gyümölcsöt néhány órán belül fel kell használni, mert hamar elveszíti friss zamatát. Befőttként, vagy mélyhűtve tárolható, gyümölcslevek, mártás, lekvár, szörp, a fehér eperfa termése pálinka és aszalványkészítésre, a fekete eperfáé gyümölcsborkészítésre is alkalmas. Az eperfa fája igen kemény. Alig szegezhető. Sárga színe miatt hordók készítésére, (főleg pálinkához) szívesen alkalmazták. Ezt jó, ha tudja a férjem. Gyógyhatása: A friss levelet megszárítva natúr teaként vagy teakeverékekbe használhatjuk.Cukorbajban (diabetes) szenvedőknek ajánlott. 

Gyümölcsét éretlenül nem szabad fogyasztani, mert bódító és hallucinogén hatású, de éretten kiváló ásványi anyag (K, Ca, Na, Mg, Fe, Zn), vitamin (B2, B3, C-vitamin), és antioxidáns forrás, mind a fehér mind a fekete eperfa gyümölcse. A sötétebb színű eperfa-gyümölcsök valóban gazdagok flavonoidokban, antocianidokban, karotinoidokban, és több rostot tartalmaznak, mint a fehér színű gyümölcs, valamint értékes pektinforrások (a pektin nevű poliszacharid fogyasztása igen kedvezően hat egészségünkre, elősegíti az emésztőrendszer egészséges működését, valamint hatékonyan csökkenti a koleszterin- és a vércukorszintet). A fehér gyümölcsben viszont magasabb a fenoltartalom, és a legmagasabb szabadgyök-fogó aktivitással rendelkezik.

Vasárnap reggel hétkor már előkészültem a lekvárfőzéshez. Kaldenekertől tanultuk, hogy pektinnel főzzem. A pektin természetes zselésítő anyag lekvárok, dzsemek és zselék készítéséhez. A pektin használatával kevesebb cukorral, rövidebb főzési idővel készülhetnek a dzsemek, így ízük gyümölcsösebb marad. A rövid főzési időnek köszönhetően kevésbé károsodik a felhasznált alapanyag vitamin és ásványi anyag tartalma.  http://www.lekvaroshaz.hu/bolt/vmchk/befozesi-kellekek/89-almapektin 

2.jpg

végeredmény

3.jpg

Mennyei!