Üzenet a régiektől

Üzenet a régiektől

Üzenet a régiektől

2014. 10. 27., h – 13:09
Potápi Rita

Egy régi ház megvételekor és átalakításakor mindig számít az ember vagy asszony egy kis titokra, amelyet a Ház rejt. Mi ebben nem nagyon reménykedtünk, mégis a régi gerendák lukait a régi tulajdonosok betömték újságpapírokkal. Másnak ez szemét, de nekem igazi kincsek, hiszen mikor olvasol 20-30 évvel ezelőtti újságokat? Őszintén? Ugye csak akkor, ha padláson kutakodsz vagy valami régi hagyaték kerül a kezedbe, esetleg a Széchenyi Könyvtárban, ha valami csak papíralapon van meg! Ma inkább google-izni szoktunk, ha keresünk valamit. Egy pár régi újságkívágást találtunk és engem nagyon érdekelt hogy mi van benne, mit gondoltak a régiek, az elődeink?

1.jpg

Családi siker Veszprémben ruhatervezésben, anya és lánya.

3.jpg

Már akkor is sok kérdés volt a gyereknevelésben. Ki szorul terápiára a gyerek vagy inkább a család?

4.jpg

No comment.

Káldi János: Álom

"Száll az a vízpart a délelőttön át;
az a táj
ahol megfullad az ösvény a térdig érő fúben,
ahol litániáz a nap,
ahol a csönd
megkötözi a tarló végén a fát,
s ahol egy halványkék , kései szarkaláb
elrebegi az őszi szélben
félhalk szózatát."

5.jpg

6.jpg

Érdekességek: Sör papírpalackban innováció és svéd szabadalom. Ti már láttatok ilyent? Milyen lesz a tudomány 2000-ben? Plazma vágópisztoly... Az Aeroflot vezérgépe. Érdekes cikkek érdemes beleolvasni. Azonban ma sem tudom, hogy mikori az újság, de még volt Szovjet Tudományos Akadémia és Veszprémi Vegyesipari KTSZ is. 

Láss csodát mire jó a google-izás! Ezt találtam a Maxi kabát c. cikk nyomán: IX. Országos Szabászverseny Pécs 1970!

7.jpg

Tehát 1970-ben íródott az újság is. A hónap, nap meghatározása azonban nem megy. Hű én ekkor még tervben sem voltam a férjem pedig már 6 éves gyerekként szaladgálhatott Szegeden.