Régi hordó, vajon mire való?

Régi hordó, vajon mire való?

Régi hordó, vajon mire való?

2016. 05. 07., szo – 11:25
Potápi Rita

1.jpg

Mi lesz belőle, ha már szétvágtam...

Régi hordó vajon mire való?
Ugye már mondtam, hogy a férjem borász is, és persze van hordónk kicsi is, nagy is. A "Valamire jó lesz!" pedig szállóige a mi családunkban is. De mi legyen a hordóból? - tettük fel a kérdést.

Annyi mindent megnéztünk és annyi ötletet lehet találni a pinteresten és különböző blogoldalakon. El is veszhettünk volna benne, amíg nem született meg az ötlet, hogy a ház megvétele után 1 évvel mégis szétszedjük a fürdőszobát, amely a mi házrészünkben van. Hát ez az. Szétszedjük, leszedjük.megszüntetjük a zuhanyzót, a kádat és a mosdókagylót is. Alapjaiban és lassan szedtük darabjaira míg megszületett a nagy ötlet és akkor már bátran vágtunk bele. Volt néhány kérdés azonban amelyet ideje volt átgondolnunk. Bár ma még mindig érzelmi alapon döntünk mindenben, ami a házzal kapcsolatos, hiszen ez a mi otthonunk - így normális -, mégis van egy csomó dolog, amit figyelembe kell venni:

  • Milyen fűtés legyen?
  • Milyen padlóburkoló?
  • Milyen csempe?
  • Ha ilyen hatalmas egy fürdőszoba, mire használjuk még?
  • Hol van a praktikus dolgok helye?
  • Milyen színű legyen?
  • Hova tesszük a mosógépet? a törülközőket? az örökölt álló tükröt? stb.stb.

Hát most értettem meg, hogy az elmúlt két évtizedben miért is lett annyi fürdőszobaszalon, csempeszalon és mennyire fontos, hogy jó szakemberektől kapjál jó tanácsokat, valamint hogy a megfelelő helyen vedd meg azt, amit szeretnél, persze, ha már tudod, hogy mi az.

Számomra a legtöbb kérdés és a rájuk adott válasz volt az amely meghatározta a saját elképzeléseimet. Melyek ezek?

  • hogy otthonos legyen,
  • ne legyen csak fürdőszoba hangulata,
  • legyen praktikus és egyben szép is,
  • legyen könnyen takarítható,
  • legyen külön gardrób rész, sminkelő-öltöző rész,
  • a törött, nem jól kinéző zuhanyzó - nem praktikusan elhelyezett zuhanyzó szűnjön meg,
  • legyen rakodásra, tárolásra kialakított hely a tisztítószereknek, porszívónak stb.
  • ne legyen a tornácról bejárat, tehát zárjuk le az ajtót,
  • és legyen egy új ajtó a háló és fürdőszoba között, amelynek a felső része legyen üveges, hogyha bemegy valaki és épp nem hall az ajtó miatt, akkor is lássam, hogy van bent valaki.

Ígyvégül mi ketten a Tibor személyiségéből, a fürdőszoba boltíveiből, a fürdőszoba alatti pincéből és a meglévő dolgainkból, tárgyainkból indultunk ki. 

  • Amit változtattunk: zuhanyzó megszüntetése, plafonig csempe megszüntetése, kád kivétele.
  • Amink volt: egy nagy és egy még nagyobb hordó (ezt Tibor félbevágta!) egy régi szabadon álló, kicsit sérült kád, egy régi hagyományos álló öltöző tükör a nagyitól, egy másik nagy tükör, amely felújításra szorult. 
  • Amit vettünk: harmadik generációs fűtőfilmek padlófűtésnek, új csaptelepek, mosdókagyló, padlóburkoló és fali csempe. 
  • Amihez segítséget kaptunk nagyon jó szakembereinktől: csempék leverése, falak kiegyenesítése, fűtőfilmek letétele, betonozás és burkolás.

A többit mi ketten csináltuk és csináljuk amíg végleges nem lesz.

2.jpg

Fűtőfilmek lerakása szakember által

Burkolás előkészítése speciális fedőréteggel, hogy ne eressze át a vizet.

3.jpg

Előkészület a burkoláshoz

A legnagyobb fejtörést a burkolat okozta. Csempe, amely 2-3 év múlva nem megy ki a divatból, amely mindkettőnknek tetszik, amely azt az érzést fogalmazza meg, amely minket képvisel, amely még 50 év múlva is megállja a helyét. Amikor a csempét levertük és a csempe ragasztásának helye ottmaradt a falon, olyan érzésünk volt, mintha egy barlangfürdőben lennénk és azzal a néhány mécsessel - amelyet a zárt FB csoport tagjai láthattak is - zseniális ötlet született. 

Márcsak a megvalósítandó design ötlethez kellett megtalálni az alapanyagot. A zirci Tűzép volt a nyerő számunkra, ahova többnapos online webshop nézegetés után elmentünk körülnézni. Ott az emeleten levő csempék és padlólapok között két egymás mellett levő csempe-padlólap nyerte el a tetszésünket, a két lap nem szándékosan lett egymás mellé téve. A véletlen műve volt - amiben mi nem hiszünk - de hát ott volt a sziklabarlangot idéző csempe és a faburkolatot /négyzeteket/ utánzó padlóburkolat. Hát ennyi. Barlang-fürdőszoba-pincebeütéssel-parafadugó kiegészítőkkel-borosüveg világítással. Színek: Fehér-hordóbordó és dióbarna-barna árnyalatok és néhol kis fekete.

Ekkor következett a munka a mi részünkről: a kád javítása és festése általam:

4.jpg

A hordók előkészítése Tibor által:

5.jpg

...és ahogy kettőnk munkája hamarosan összeér...

Még sok minden hátra van és sok minden nincs a képen: még hiányzik a tükör a falról és az elválasztó ajtó, amely egy tolóajtó lesz még nincs készen, sem a lépcső a háló és fürdő között. Mégis késztetést éreztem, hogy megmutassam, mi született meg a mi fejünkben és mit hoztunk eddig létre! Ígérem a kész képeket később megmutatom, ahogy minden a helyére kerül.

Tadamtadam.. A mi pince-barlangfürdőnk...

6.jpg

7.jpg

8.jpg

Mi már megálmodtuk a hangosítást, a fényeket - ezek lesznek a "kütyük", amelyben Tibor nagyon kreatív -, sok mécsest, gyertyát valamint az üveg bor és pohár sem fog hiányozni innen.

Folytatás következik, ha végleges lesz.