Padok

Padok

Padok

2015. 07. 19., v – 09:38
Potápi Rita

1.jpg

Padok

Padok, vajon mit jelentenek? 

Egyszerű ülő alkalmatosság? A helyi emberek kommunikációs csatornája? Kiváncsiság? Megmutatom magam, hogy vagyok? Az első csók helyszíne? A szomszédnéni kiváncsi tekintetének helye? Az öregek esti párbeszédének színtere? A hűsölés egyik formája a fa alatt?  Vendégváró hely?

Neked mit jelent a pad? - kérdeztem a férjemnek, aki rögtön elkezdte mesélni a lábadi (édesapja szülőfaluja) nyaralások emlékeit és azt, hogy az öregek kint ültek a padokon estefelé és át-átkiabáltak a szomszédnak, hogy mi újság és hogy mi történt aznap. Mindenki ült a saját padján, csak néha ültek át a szomszéd padjára és beszélgettek ott csendesen.

Nekem a szomszédnénit jelenti, aki mindig tudni akarta, hogy hova megyek és honnan jövök és eközött mit csináltam. Neked mit jelent?

E sok gondolat akkor jutott eszembe, mikor a falunkat látva egyre több padot vettem észre és gyorsan lefotóztam a harmadát. De most mi is ez? Egy pad? Vagy egy kommunikációs csatorna helyszíne, eszköze a falubélieknek, ami jelzi, hogy idetartozol? Mit is akarunk mi? Sokáig nem gondoltam arra, hogy legyen, de tegnap este a padláson kutatva találtam két padnak való deszkát... sőt a szomszédnak a mennye a házunk előtt a fúben ülve nézte az emailjeit, míg a férje bent a házban a gyerekekre vigyázott. "Fél órát kaptam, hogy megnézem az emaileket, és itt árnyék van a fa alatt. Milyen jó lenne, ha lenne nekünk is egy padunk." - mondta ő mosolyogva. 

E kettő történés eldöntötte a kérdést és már mondtam is a férjemnek: "Legyen padunk". Közben mutattam a padlásról lehozott deszkákat. A kocka el van vetve.

Lesz padunk. De milyen? Ha kész lesz megmutatom.

Még a falunk kívül a horgásztónál is van két pad a fűzfák alatt!

2.jpg

Pad a tónál