Padlótól a plafonig

Padlótól a plafonig

Padlótól a plafonig

2014. 11. 14., p – 13:18
Potápi Rita

Nappaliban már a Mester és tanítványa rég készen van a hajópadlóval, de még a fa kezelése hiányzott. Nemcsak a hajópadlóé, de a régi gerendákké is. Itt a belmagasság sokkal nagyobb és a barna gerendák sem olyan sötétek, mint a hálóban, ezért úgy döntöttünk, hogy csak kezelés szükségeltetik. Először a tisztítás, majd  szútalanítás (ezt azért már hetekkel ezelőtt megtettük!) és végül bio narancsalapú olajozás-viaszolás. 

4.jpg

Miért az Auro-t választottuk? Hát ezért. Védelem: az olaj és a viasz másként véd, mint a lakk: míg a lakkozás lényege, hogy a fa felületén kemény és kémiailag ellenálló filmréteget képez, az olaj és viasz nem alkot összefüggő bevonatot a kezelt felületen. Az olaj a fa felületi rétegébe szívódik, és ott kikeményedve a rostokat szilárdítja - növeli a fa felületének keménységét és ellenálló-képességét. Impregnálja a fát, azaz védi a szennyeződésektől, a túlzott nedvességfelvételtől, mégis lélegezni hagyja.

Az ütemezésre kellett nagyon figyelni a munka során, na meg a létrára!

5.jpg

6.jpg

Kész állapot.

Előnyök: 

  • Tisztítás: a viaszolt felület portaszító, saját ápolószereivel könnyen, gyorsan tisztítható és felfrissíthető. 
  • Természetes szépség: az olaj és viasz megőrzi és kiemeli a fa szépségét. Illik a fához. Kellemes selymes fényű, bársonyos tapintású felület ad. 
  • Ezek után jött a padlózat. Viaszolás szintén Auro terméket használtunk! 

7.jpg

  • Páraáteresztő képesség: az olajozott-viaszolt fa él, lélegzik. A nyíltpórusú kezelés a fa kiváló épületbiológiai tulajdonságait érvényesülni hagyja. 
  • Valóban környezetbarát termékek: megújuló nyersanyagokból - természetes, növényi eredetű összetevőkből, szelíd kémiai eljárásokkal készülnek. Sem a gyártás, sem a használat közben, sem az elhasználódásuk után nem szennyezik a környezetet.  Valóban ártalmatlanok az egészségre. Évmilliók óta ismert összetevőkből, nem frissen kifejlesztett molekulákból készülnek. Nem tartalmaznak kiszámíthatatlan, és akár még a gyártó által sem ismert, az emberi egészséget alattomosan károsító anyagokat. 
  • Gazdaságosak, mert rendkívül kiadósak: ugyanannak a felületnek a kezeléséhez sokkal kisebb mennyiség szükséges, mint szintetikus anyagokból. Veszteségmentesen felhasználhatók, nem szükségesek költséges berendezések a felhordásukhoz. Nincs környezetvédelmi bírság, környezetterhelési díj.  Egyszerűen használhatók – hiszen akár otthon, saját kivitelezésben is professzionális felületeket készíthetünk.

8.jpg