Ősz a kertben. Letisztult kép. Öröm ránézni.

Ősz a kertben. Letisztult kép. Öröm ránézni.

Ősz a kertben. Letisztult kép. Öröm ránézni.

2014. 10. 07., k – 12:36
Potápi Rita

Ősz a kertben. Letisztult kép. Öröm ránézni.

1.jpg

Vagy mégsem? Még a levágott gallyak ott hevernek a földön. De gondoltam jó az úgy. Nem tesszük most még sehova, legalább az alatta levő gaz kihal. Jövő tavasszal majd megnézzük, addig így marad.

2.jpg

Már csak egy gondom van, illetve kettő. Két ecetfa. Mi legyen vele? Fogom tudni úgy karban tartani, hogy ne burjánzon el, mint eredetileg? Nálunk sosem volt ilyen fa a kertben, ezért utána olvastam.

Ecetfa jellemzői: Lombhullató többtörzsű kis fa vagy ritka, sátoros ágrendszerű cserje, tipikusan 3-5, kedvező körülmények között 10 méteresre nő meg. A törzs maximális átmérője 35 cm. Gyökérzete a talaj felszíne alatt haladva nagy felületet hálóz be, a gyökérsarjakkal könnyen terjedhet, sugarasan terjedő kolóniákat létrehozva.A 25–55 cm-es összetett levelek 9-31 lándzsás vagy keskeny, durván fogazott levélkéből állnak. A levélkék 6–11 cm hosszúak, kb. 5 cm szélesek, a középső levélkék a legnagyobbak; fonákuk bolyhos. Ősszel narancssárgára, tűzpirosra színeződnek. Vastag hajtásai sötétbarnák, rozsdabarna szőrrel sűrűn borítottak, érintésük (ahogy a termésé is) allergiás tüneteket okozhat.

Már a gyökérsarjas burjánzás sem tetszett hiszen baltával vágtuk ki őket és még nem tudom, hogy mennyire élik túl a sarjak a telet. Mi lesz tavasszal.

Egy biztos a döntés végleges: Ki vele! A természet úgyis megmutatja nekünk az új utat az ecetfákkal.

Akkor majd továbbgondolom mire is jó: 

  1. Termését hideg vízben átmosva, megszűrve, megédesítve rózsaszín, limonádészerű ital nyerhető belőle.
  2. Leveleit és termését egyes indián törzsek dohánnyal és más levelekkel összekeverve szívták.
  3. Fájának nincs gazdasági jelentősége, bár műasztalos célokra felhasználják.
  4. Felhasználják azonban tanninforrásként, bőr cserzésére. Különösen magas a tannintartalom a gyökér kérgében és a levélkékben (csak a leveleket használják fel). Az őszi levélhullás előtt a levelek szárazanyagtartalmának akár 27-29%-a is tannin lehet. Az USA-ban és egyes európai országokban termesztett ecetfák akár a 42%-os tannintartalmat is elérhetik, 140 kg/hektár/év hozammal.

Még jó, hogy a borász férjem ezt a részt nem olvasta a kivágás előtt.