Mindent házilag! teszt - A disznó

Mindent házilag! teszt - A disznó

Mindent házilag! teszt - A disznó

2024. 02. 02., p – 14:43
Potápi Rita

Mindent házilag oktató workshop-sorozat tesztje: témája a disznó és a kolbásztöltés. Első ízben teszteltük, és kipróbáltuk, hogy hogyan is épül fel a workshopunk képzési programja. Ezt a workshopot feltehetően 2024 novemberében vagy decemberében tartjuk majd meg. Nem disznóvágás, hanem oktatás, amelyen a kolbásztöltés folyamatát tanulhatjátok meg majd nálunk a gyakorlatban kreatív módon.

Milyen a jó disznó hús?

A legfontosabb a disznó, illetve annak húsa, amelyet a hentesünktől szerzünk be. Így biztosan élelmiszerbiztonságilag is rendben van. Sőt ő még darálva is tudja adni, így egy fázis már kész is. Tényleg már csak a móka marad így ránk a kolbásztöltésből.

Mi a mangalicára szavazunk: szabadtartásban nevelik és a húsa márványos, rugalmas  - egyszerűen gyönyörű. Sajnos egyre kevesebben foglalkoznak vele, mert az igazán jó mangalica hús legalább másfél két éves disznóból lesz - s ezt a nagyüzemi állattartásban nem kedvelik, hiszen 2 évig kell a disznót eltartani. 

Mangalica

A mangalica Magyarországon őshonos sertésfajta.

A mangalica a korábban őshonos bakonyi és szalontai fajták, a birtokosok által beszerzett "mangalitza" és a vaddisznó keveredéséből jött létre. Elterjedését jelentősen elősegítette, hogy külterjesen tartható, igénytelen fajta, mely a vaddisznó sok tulajdonságát megőrizte. A lakosság körében egyre népszerűbb lett ez a zsírsertésfajta, amit akkor törökfajtának, rátznak, mangaritzának vagy mangalitzának is neveztek. 25 év alatt eljutott az ország minden részébe, s teljesen átalakította a sertésállományt.

A mangalicáról az a hír járja, hogy húsa egészségesebb, könnyebben emészthető, kevesebb benne a koleszterin, és az ember számára létfontosságú telítetlen zsírsavat tartalmaz. Az állat zsírsavösszetétele csak abban az esetben tartalmaz telítetlen zsírsavakat, ha az eredeti, makkoltató rideg tartásban nevelik, és hagyják az állatot a saját ütemében növekedni. (wikipedia)

Mi kell még?

Van egy disznó, illetve annak húsa, akkor már csak a fűszerek hiányoznak, amelyeket a Böllérbolt.hu-ról vásárolunk vagy saját termesztésű. Nem árt, ha jó minőségű és elegendő eszközeink is vannak a kolbásztöltéshez. Gyerekkoromban megtanultam, hogy, jó ha sok tál, edény van, de akkor a felhalmozott edényeket el is kell majd mosogatni, ezért jobb, ha tudjuk előre mire-mikor-mennyi kell és csak annyit használunk - persze ezeket a folyamat alatt mosogatni is kell, de így sokkal praktikusabb. Kerek edény a keveréshez, kisebb tálak a fűszereknek, fokhagymának és még másnak.

A disznóvágási családi recepteket nagy becsben tartjuk, főleg Lajoskáét, azaz édesapámét, amelyet ő írt le nekünk egyik karácsonyra ezt kértem tőle ajándékba. A recepteket máshonnan is keressük és Tiborral együtt mindketten kreatív emberek vagyunk, ezért szeretünk kísérletezni is, na nem vegyészkedni, hanem például a kolbászok fűszerezésben. Lett így tavaly már zöldfűszeres kolbászunk is a kerti fűszer-gyógynövényekből vagy egy indiai fűszerezésű grillkolbász. Mindkettő gyorsan el is fogyott, így a receptet eltettem a füzetembe.

diszno

Eddigi tapasztalataink

Egy-két alkalommal már töltöttünk közösen kolbászt - ketten, de az utóbbi alkalommal két baráttal is kipróbáltuk. Mindegyikünk nagyon élvezte, volt éneklés, tánc, poénkodás és persze mindenre figyeltünk, különösen az ízekre! Este pedig kellemes fáradtsággal kóstoltunk kolbászt és ittunk az új borokból. Senkit sem kellett álomba ringatni.

Ez a felsorolás már összegző gondolatok, amelyeket még hagyunk idén novemberig érlelődni, addig is készülünk rá offline és online módon is, hogy az oktató workshop élménydús és kreatív legyen.

  • Tibor interaktív előadását videó formájában is elkészítjük így online is hozzáférhető lesz; 
  • A workshop eszközei és az alapanyagok bemutatása a minőség jegyében
  • Kolbásztöltés folyamatáról is készítünk grafikus jegyzetelést;
  • Élményfotók készítése emberekkel és anélkül;
  • Végeredmény kolbászok kóstolása;

S lássuk, mi lett a végeredmény. A kolbász saját recept alapján. Mi adjuk az alapreceptet, de Te ízesítheted a sajátodat, sőt otthon is elkészítheted a saját konyhádban, ha felkészülsz rá.

Ki hogyan szereti?

A kolbászt lehet

  • rögtön kisütni és megenni;

  • lefagyasztani, hogy később süssük ki egy étkezéshez;

  • rövid füstöt adni neki, majd megenni;

  • rövid füstöt adni neki, majd eltenni száraz, hideg helyre és később enni meg az év folyamán, ha addig kitart.

Mi így szeretjük...

kolbasz mi igy szeretjuk