Kulináris: slambuc, nyúl és cékla

Kulináris: slambuc, nyúl és cékla

Kulináris: slambuc, nyúl és cékla

2014. 11. 21., p – 13:44
Potápi Rita

A hosszú munka során mindig jó tervezést igényelt az, hogy mikor mit eszünk és hányan leszünk. Fontos volt a praktikusság, az ételek minősége, a gyors elkészítés, a variálhatóság, hogy akár két napig is azt együk, de mindig más-más formában. A kezdetekben nem volt hűtönk, ezért fontos volt az ételek szavatossága is! A legfontosabb az volt, hogy mindig jó minőségű és jó ízű, meleg étel legyen legalább naponta egy főétkezésen hiszen nagyon sok energiára és erőre volt szükségünk mindannyiunknak. Kezdetben egy rozsdamentes elektromos főzőlapon főztünk. Például slambucot a felmentő seregnek a hordó tetején.

1.jpg

Slambuc elkészítése

Tüzet rakunk. Na ez már nálunk nem működött, mert esett napközben és minden fa vizes volt. A füstölt szalonnát kockára vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, és kockára aprítjuk. A kolbász karikára szeleteljük. A paradicsomot, zöldpaprikát megmossuk, gerezdekre vágjuk. A lábosba beleöntjük az olajat, hozzáadjuk a szalonnát, beletördeljük a lebbencstésztát, és megpirítjuk, majd kiszedjük. A visszamaradt zsiradékban megpirítjuk a hagymát, hozzáadjuk a pirospaprikát, és beletesszük a burgonyát, megszórjuk az ételízesítővel, borssal, cseresznyepaprikával, felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje, és összeforgatjuk. Hozzátesszük a karikára vágott kolbászt, a megpirított tésztát, a paradicsomot, a zöldpaprikát, majd egyenletes lassú tűzön, a lánost többször megrázogatva kb. 1 óra alatt puhára főzzük. Ehhez persze ott kellett álljon a séf is, na meg a vörös bor sem hiányozhatott a borász mellől!

2.jpg

A következő étel már az én művem: A nyúl

3.jpg

A céklát se felejtsem el! Sókéregben sült cékla! Imádjuk mindketten!

A céklát héjastul megmossuk és meghámozzuk. A sót, lisztet és tojásfehérjét összedolgozzuk, némi vízzel elkeverjük abban az esetben, ha a fehérje nem nyújtana elegendő nedvességet a homogén tészta kialakításához. A tésztával vastagon bevonjuk az előkészített céklát, és előmelegített sütőben 150ºC-on 120 percig sütjük, majd a megkeményedett tésztát eltávolítjuk. Utána eheted felvágva vagy céklasalátának is.