Bakonyszücsi Disznótor

Bakonyszücsi Disznótor

Bakonyszücsi Disznótor

2024. 02. 14., sze – 08:48
Potápi Rita

Disznóvágás - egy kis történelem

disznooles_wikipedia

Már a honfoglalás idején is ismerték a disznóvágás fogalmát, bár ezek az események még egyáltalán nem hasonlítottak a később kialakultakra. Ekkor elsősorban az élelem biztosítása volt a cél, és nem tartozott hozzá közösségi élmény. 

Az, hogy a háznál tartott állatokat otthon vágták le és dolgozták fel, a 19. század második felétől jelent meg a magyar parasztság körében. Azonban azon túl, hogy élelmiszert állítottak elő, az esemény fontos családi és társasági eseménnyé is vált egyben. Éppen ezért mindig előre összehangolták, melyik családban mikor kerül sor a vágásra, hogy a munkában és a mulatságban mindenki részt tudjon venni. A munka nagyját a közeli családtagok végezték el, de sok esetben a falu apraja-nagyja összegyűlt a vágások alkalmával, és közösen végezték el a feladatokat. Azért is volt fontos részt venni a nappali munkákban, mert az esti disznótoron csak az vehetett részt, aki segített a vágás és a feldolgozás során. /forrás: agroinform.hu

GyárfásJenőAtélöröme

Gyárfás Jenő a Tél öröme (1883) festmény mindent megmutat, ahogy egy igazi falusi disznóölést elképzelhetünk.

Gondoltam így egy kicsit kíméletesebb, de ne feledjük régen az egész évben hizlalt disznó a feldolgozása után legalább egy évig biztosította a család számára a húst, kolbászt, hurkát. S mondjuk ki, ki nem szereti a kolbászt? A hurkát már kevesebben például a vérest, de az is milyen ízletes, ha valaki szereti. Maga a disznótoros vacsora pedig egy igazi élmény, nem csak az ízei, illatai miatt, hanem a közösséghez tartozás érzése miatt is.

Bakonyszücsi disznóvágás és disznótor

Amikor megvettük a házunkat és az első falubeli disznótoros vacsorán ültünk teljesen meglepődtünk, mert még nem tudtuk mi is itt a szokás. Nem is dolgoztunk és mégis disznótoron ülhettünk. Nem így neveltek minket a családban, de újjonan ideköltözőknek először a falubeli szokásokat kellett megfigyelnünk.

Már több falusi disznótoron voltam, de olyanon még nem, ahol a polgármester és a képviselők szolgálták fel az ételeket. Ők csak ezután ettek, először a falubeliek tömhették meg a hasukat, szó szerint, hiszen nagy adagokat kaptunk és kapunk. Elmaradhatatlan a Savanyú leves vagy másnéven Tüdőleves (Lungensuppe/Lewasuppe). Sváb receptje:

Disznóvágás alkalmával főzték ezt az ízletes levest. A maradék húsdarabokat és a disznó tüdejét kockára vágták. Zöldségeket, sárgarépát, petrezselymet, hagymát és egy darab krumplit adtak hozzá, majd felöntötték vízzel- Amikor mindez félig megfőtt, felkockázott máj és rántás került bele, sózták és ecettel ízesítették.

/Holczinger Szandra – Wágenhoffer Gergely: Szülőföldem Bakonyszücs című könyvből Holczinger Gyuláné Scheibelhoffer Gizella receptje) I

 

savanyuleves

Idén Fódiné Katinak köszönhettük a mennyei levest, a káposztát pedig Trosits György készítette.

A húsos káposzta

káposzta

 

A képekből látszik, hogy itt mennyiséget is kell főzni a falu apraja-nagyjának! A harmadik étel pedig az igazi finomság, amit mindenki szeret.

A sült húsok, kolbász, hurkák egy kis krumplival, csemege uborkával, kenyérrel.

falusidisznotor

 

S miután mindent megkóstoltál, mozdulni sem tudsz. Éppen ezért mindenki beszélgetni kezd mindenről, hogy mi történik otthon, a faluban és a világban. Majd következik a tombolavásárlás és a tombola, amely ajándékai között ott szerepel, a kocsonyacsomag, a hurka-kolbász csomag, a húsos csont csomag és a fődíj a sonka, amire szerintem mindenki áhítozik így húsvét előtt.

Jó hangulat, beszélgetések, zene, viccelődések és már el is repült az idő és csak arra vágyunk, hogy este fél tíz után az ágyba kerüljünk, bár sokan még maradnak, mi hazatérünk, hogy téli álmunkat aludjuk. Idén Tiborral a disznóvágáson nem vettünk részt más munkák miatt, de a disznótoron igen. A tombolán pedig megnyertük többek közt a vasárnapi csontleves alapjait.

Köszönet

Sokan nem is sejtik, hogy a disznóölés, és a disznótoros vacsora elkészítése, feltálalása, majd a rendrakás mennyi feladattal jár és a falubeli csipet-csapat a háttérben mennyi időt szán erre, amiért hálásak vagyunk és köszönjük minden résztvevőjének, aki tevékenyen részt vett benne.

Nem mindenki szereti a disznóölés látványát, ezért itt nem, de a község FB oldalán nézhetitek meg azokat. Ezen a linken. Jó nézegetést!