A HÁZ mágikus ereje 2.

A HÁZ mágikus ereje 2.

A HÁZ mágikus ereje 2.

2016. 05. 16., h – 11:31
Potápi Rita

A HÁZ mágikus ereje számunkra nemcsak a hagyományok tiszteletét és a magyar házépítés szakrális jelentéseit hordozza magában, hanem valami olyant is, amelyet mi hozzunk létre a két kezünkkel, szívünkkel-lelkünkkel és olyant, amely a modern kor vívmányait is beépíti.

Melyek azok a gondolatok, amelyeket követünk a házunk kialakításakor? Mi is teszi igazi otthonná számunkra?

Melyek azok a dolgok, amelyeket a házunkon keresztül képviselünk nemcsak magunknak, a családjainknak, gyerekeink és leendő unokáink számára, hanem azoknak a kedves vendégeinknek, akik majd itt fogják eltölteni idejüket. "Nem titkolt szándékunk", hogy a jövőben az itt megszálló vendég egy ici-pici élménymorzsát visz magával a Szerethető Zöld Ház szellemiségéből.

Minden, ami nekünk a házat jelenti:

  • Emberi munkaerőt igényel  – Számunkra fontos, hogy a két kezünkkel hozzunk létre dolgokat. Sok mindennek utána olvasunk, megkérdezzünk szakembereket, tapasztaltabb családtagokat és ezek összegzésével illetve tanulságok levonásával nekiállunk a feladatnak és megcsináljuk. Ez sok kihívást jelent számunkra nemcsak fizikailag, de szellemileg és lelkileg is, de minden ami ebből a kétkezi munkából megszületik igazi érték számunkra. Felbecsülhetetlen, hiszen mi ketten hoztuk létre. Lehet, hogy nem tökéletes, de minden alkalommal, amikor ránézünk, tudjuk, hogy mindenre képesek vagyunk, hogy mi alkottuk. Így a ház minden kis szeglete, amelyet ketten, vagy barátokkal, szakemberek segítségével alakítunk ki, valami olyat ad számunkra, amelyet csak az ért meg, aki ezt már kipróbálta. 
  • Mindenki számára hozzáférhető – Akár maga a ház tulajdonosa is elő tudja állítani, így nem kényszerül arra, hogy drága pénzért megvásárolja az aktuálisan „korszerűnek” nyilvánított építőanyagokat, tárgyakat. Nagyon sok dolog van a környezetünkben, amelyet újra tudunk hasznosítani és nem is kerül pénzbe, vagy kevésbe, hiszen már meglévő dolgokra gondolunk, amelyet akár a természet ad nekünk. Ez a gondolat, arra ösztönöz minket a ház formálásakor, hogy a meglévő különböző alapanyagú, formájú dolgokat ötvözzük és újragondoljuk. A "Valamire jó lesz" családi hagyomány-gondolatot konkrétummá alakítsuk és eldöntsük, hogy hogyan tud a valóságban megjelenni egy új köntösben.
  • Környezetbarát, újra felhasználható – a megfelelően megépített ház anyagait (vályogtégla, terméskövek, faanyagok, cserepek, tárgyak) újra be lehet építeni, lehet, hogy nem ott és nem úgy, mint a megszokott rendeltetésének megfelelne, de olyan inspiráló ötleteket lehet találni és adni-kapni ezáltal, amely bennünk és a vendégeink számára is ösztönző értékű.

Például így lesz a padlástégla a diófa alatti kiülő rész éke és a maradék, törött padlástéglákból aljzat, vagy a leomló pajta oldalának termésköveiből egy sziklakert.

1.jpg

Padlástégla a kertben

2.jpg

Padlástégla maradékok a kertben, amely a kertészkedő kis asztal alatt lesz.

3.jpg

Leomlott pajta falának termésköveiből sziklakert

  • A Ház letisztult, egyszerű, nem hivalkodó, nem akar nagyobb lenni, mint a szomszédé, a benne élő emberek valós igényeire és egy alapvetően egészséges életvitelhez alkalmazkodik. Ennek megfelelően alakítjuk, csiszoljuk minden nap egy kicsit. Az ésszerűség és nem a fogyasztás, nem a függőségben tartás uralja a házat, hanem a sok praktikus, környezetbarát, energiatakarékos megoldás. Ám befogadja a modern kor vívmányait is oly módon, hogy akár anélkül is tud működni a ház. A ház, ami nem elvesz a természetből, hanem a mostani, megváltozott igényeknek megfelelően átalakít, és lehetőség szerint hozzátesz-visszaad.
  • Magában hordozza a szakralitást a kialakítás, fejlesztés során is. Megtartjuk a régi hagyományokat és újakat is teremtünk. Játszunk a színekkel, a formákkal, az anyagokkal, hogy minnél otthonosabb, élhetőbb legyen számunkra és vendégeink számára. A ház, amely a kultúrát, valamint az elődök által felhalmozott tudás szentségét és a harmóniát is magában hordozza.

Nekünk ezt jelenti a HÁZ. Otthon, érték, ösztönzés, inspiráció, környezeti felelősség, kétkezi munka, hagyomány, szakralitás, egyszerűség. De legfőképpen ÖRÖM és BOLDOGSÁG, hogy mi ápolhatjuk és gondozhatjuk a HÁZ-at.

Ezt vagy hasonló szellemiséget nemcsak mi képviseljük Magyarországon, vannak mások is, méghozzá az ország másik felén. Sok gondolat összecseng az Élő Ház szellemiségével, amelyet a www.elohazak.com oldalon bővebben és náhány kiragadott gondolatot itt is olvashattok:

"Élő ház

  • amely kultúrát, valamint az elődök által felhalmozott tudás szentségét és a harmóniát hordozza magában.
  • mely lehetőséget teremt, hogy harmonizáljon a benne élőkkel.
  • ami nem elvesz a természetből, hanem a mostani, megváltozott igényeknek megfelelően átalakít, és lehetőség szerint hozzátesz-visszaad.
  • amely arra ösztönzi gazdáját, hogy felelősséget vállaljon mind magáért, mind a szűkebb és tágabb értelemben vett környezetéért. Az élni és élni hagyni elv megtestesítője. Ahol a kényelem természetes és fölöslegesen nem emészt fel semmilyen energiát.
  • amelynek építésekor a figyelmen, nem pedig az időn van a hangsúly. Ahol az építésre nem sajnálják az emberi energiát, még ha jóval többet is igényelnek, mint egy hagyományos rendszer esetében.
  • amelyben a művészet, az anyag és a hagyomány egyesül
  • amely természetes ösztönző erőt és teret nyújt az ember számára, megadva ezzel a fejlődés, továbblépés lehetőségét.
  • ami természetes megoldást ad a változó és egyre szélsőségesebbé váló éghajlatra. Bonyolult gépészet és szerkezet helyett növényekkel és formájával válaszol az egyre növekvő igénybevételekre.
  • amelyre legbelül vágynak az emberek.
  • amely megadja azt a békét és biztonságot, hogy valódi Otthonba térhessen haza."